مقاله توسعه فردی در سال جدید به نوشته هاجر یادگاری

معمولا حال و هوای عید و سال جدید انگیزه هدف گزاری و برنامه ریزی برای آرزوهایمان را ایجاد می‌کنند. یکی از مسیرهایی که باید مراقب آن باشیم بحث توسعه فردی است. احتمالا این روزها اصطلاح توسعه فردی را زیاد در شبکه های اجتماعی و اینترنت شنیده اید اما شاید تعریف درستی در ذهن نداشته باشید. پس اول به تعریف و انواع توسعه فردی و بعد به برنامه ریزی برای توسعه فردی در سال جدید می‌پردازیم.

توسعه فردی چیست؟

توسعه فردی مسیر آگاهانه و مستمری است که ما به وسیله مهارت ها و دانش خود رفتارهایمان را بهبود می دهیم. تا پتانسیل هایمان را بروز دهیم و بتوانیم به اهداف خود در زندگی برسیم.

توسعه فردی همانطور که از نامش پیداست یک مسیر فردی است. یعنی مسیر توسعه فردی شما با دوست وآشنایان شما لزوما یکسان نیست . چون هرکس براساس اهداف و ارزش ها و نیازهایش باید به دنبال توسعه فردی باشد.

برنامه‌های توسعه فردی

کتابها و مقالاتی که درباره توسعه فردی نوشته شده اند، این را به ۳ دسته تقسیم کردند.

توسعه فردی با رویکرد استخدام

اکثر مردم منظورشان از توسعه فردی این رویکرد است. یعنی می‌خواهند با افزایش دانش و مهارتهایشان کار می‌کنند تا جایگاه شغلی بهتری کسب کنند یا هنگام استخدام مزیت های رقابتی نسبت به دیگران داشته باشند.

آیا فقط برای کارمندان و کارجویان کاربرد دارد؟ خیر. به طور مثال دانشجویانی که دغدغه ورود به بازار کار را بعد از فارغ التحصیلی دارند، لازم است تا علاوه بر مهارت عمومی رشته خود، مهارت های دیگری که هنگام استخدام برای کارفرمایان اهمیت دارد یا مزیت محسوب می‌شود را کسب کنند. به همین دلیل نیاز به برنامه‌ای برای توسعه فردی خود دارند. نمونه دیگر برای مهاجرت است. افرادی که می‌خواهند مهاجرت کنند باید رزومه خوب و مهارت‌هایی را متناسب با شرایط آن کشور کسب کنند .

توسعه فردی

 

توسعه فردی با رویکرد حرفه‌ای

باتوجه به رشد علم و تکنولوژی، شرایط به گونه‌ای است که نمی‌توان فقط به آنچه در دانشگاه یاد می‌گیریم اکتفا کنیم. در بعضی از حرفه‌ها مثل پزشکان و روانشناسان یادگیری مادام العمر در مورد تخصص خود و یادگیری مهارت های نرم امری پذیرفته است. اما امروزه به سایر شغل‌ها هم بست داده شده است.

تفاوت این رویکرد با رویکرد استخدام پذیری در این است که این رویکرد باعث حفظ جایگاه شغلی شما می‌شود و حتی یه حدی ضروری است که اگر بروز نباشید ممکن است از دور رقابت حذف شوید.

توسعه‌فردی برای پژوهشگران

تا چند دهه قبل افرادی که تحصیلات خود را تا مقطع ارشد یا دکترا ادامه می‌دادند کم بود. بسیاری از این افراد به راحتی می‌توانستند هیئت علمی دانشگاه شوند. اما در دهه های اخیر به دلیل افزایش تعداد متقاضیان دکترا یا حتی فوق دکترا همه به راحتی نمی‌توانند استخدام شوند و لازم است تا مزیت رقابتی نسبت به بقیه داشته باشند.

موضوعات مورد توجه در توسعه فردی

خب رسیدیم به اصل مطلب. همانطوری که گفتیم توسعه فردی یک مسیر فردی هست و برای هر فرد متفاوت است اما یک سری موضوعات مشترک وجود دارد که ما بر اساس نیازهایمان برای یادگیری آنها اقدام می‌کنیم. مهارتهایی مثل:

  • مدیریت استرس
  • هدف گزاری و برنامه ریزی
  • هوش هیجانی
  • موفقیت شخصی
  • ذهن آگاهی و بهبود سلامت روان
  • مهارت های ارتباطی

هدف راهیار از توسعه فردی همین بخش است . یعنی با ارتقای مهارت هایمان بتوانیم کیفیت زندگی خود را افزایش بدیم و به بهترین نسخه خودمان تبدیل شویم.

برنامه توسعه فردی در سال جدید

فکر کنم با توضیحاتی که دادم متوجه اهمیت توسعه فردی شدید. حالا که به سال جدید نزدیک شدیم بهتر هست تا برنامه ای برای رشد و توسعه فردی خود داشته باشیم. طبق تحقیقات یک شروع تازه یا اصطلاحا fresh start مثل شروع سال جدید، اولین روز هفته یا یک روز معنادار مثل روز تولد و... انگیزه شما را برای شروع یک کار بیشتر می کند. پس الان یکی از بهترین موقعیت هاست تا هدف گزاری و برنامه ریزی کنید.

نکات کلیدی در مورد هدف گزاری و برنامه ریزی

در قدم اول ما باید هدفی مشخص و مناسب داشته باشیم. یکی از روش های رایج هدف گزاری، روش SMART است.

  • S مخفف specific یا مشخص: اهداف شما نباید کلی باشد مثلا من می‌خواهم لاغر شوم. بلکه باید مشخص و دقیق باشد مثل من میخواهم ۱۰کیلوگرم وزن کم کنم.
  • M مخفف measurable یا قابل اندازه گیری: هدف شما باید قابل ارزیابی و اندازه گیری باشد تا مشخص شود کی به هدف خود می‌رسید. مثال: من میخواهم ماهانه ۲۰ میلیون تومان درامد کسب کنم.
  • A مخفف achievable یا قابل دسترسی: هدفی که ما انتخاب می‌کنیم نباید انقدر رویایی باشد که قابل دستیابی نباشد و از طرفی نباید خیلی ساده باشد که انگیزه ای برای حرکت نداشته باشیم.
  • R مخفف relevant یا مرتبط: اهداف شما باید مربتط با برنامه شخصی شما باشند. اهداف شما باید در راستای نیازها و ارزش های شما باشند.
  • T مخفف time-bound یا محدوده زمانی: اهداف باید دارای محدودیت زمانی باشند. مثلا من میخواهم ۱۰۰ صفحه کتاب را در ۱۰ روز بخوانم یا تا تاریخ ۱ فروردین بخوانم.

هدف گذاری smart

نکات در مورد برنامه ریزی

یکی از موارد مهم در برنامه ریزی در نظر گرفتن اولویت هاست. برای اینکه بتوانیم بهتر اولویت بندی کنیم می‌توانیم از روش ماتریس آزنهاور استفاده کنیم. در این روش ما کارهایمان را به ۴ دسته تقسیم می‌کنیم:

  • کارهای مهم و فوری: اول از همه انجامش بدید چون ضروری هستند.
  • کارهای مهم و غیر فوری: برای انجامش برنامه ریزی کنید.
  • کارهای غیرمهم و فوری: به دیگران بسپارید که انجام دهند.
  • کارهای غیرمهم و غیر فوری: کلا انجامش ندید چون زمان شما به بطالت می‌گذرد.

مسیر توسعه فردی هم جزو کارهای مهم و غیرفوری است که اگر به آن رسیدگی نکنیم تبدیل به کارهای مهم و فوری می شود. پس همین امروز برای برنامه ریزی مسیر توسعه فردی قدم بردارید.

سخن پایانی

همانطور که در این متن اشاره شد، توسعه فردی یک فرآیند مستمر و آگاهانه است که به شما کمک می‌کند تا به پتانسیل‌های خود دست پیدا کنید و به اهدافتان در زندگی برسید.

سال جدید فرصتی عالی برای شروع یا ادامه مسیر توسعه فردی شماست. با برنامه‌ریزی دقیق و استفاده از منابع مناسب، می‌توانید در سال جدید به موفقیت‌های بزرگی دست پیدا کنید.

ما در دوره‌های راهیار، به شما کمک می‌کنیم تا:

  • اهداف خود را به طور دقیق مشخص کنید.
  • برای رسیدن به اهدافتان برنامه عملی تدوین کنید.
  • مهارت‌های لازم برای موفقیت در مسیر توسعه فردی را یاد بگیرید.
  • با چالش‌های مسیر توسعه فردی آشنا شوید و بر آنها غلبه کنید.
  • اگر به دنبال ایجاد تحول مثبت در زندگی خود هستید، همین امروز در دوره‌های راهیار شرکت کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام در دوره‌ها، به وب سایت مراجعه کنید.

منبع: سایت متمم

 

 

 

هاجر یادگاری

هاجر یادگاری

ثبت دیدگاه

0 دیدگاه

ورود برای پیوستن به گفتگو